De Merode en zijn Witheren

Ergens in het midden tussen de abdijen van Tongerlo en Averbode ligt De Zil.

Deze B&B is de ideale uitvalsbasis voor een meerdaags fiets- en wandelfestijn. Het Merodebos is 1.500 hectare groot en huisvest typische Kempense landschappen zoals ’t Riet, de Kwarekken, de Beeltjens en ’t Elsschot. Die laatste is niet toevallig gekozen want Willem Elsschot, de Antwerpse romanschrijver en dichter, kwam vaak inspiratie opdoen in dit prachtige landschapspark. Hoog tijd om letterlijk in zijn voetsporen te treden.

Het Merodebos strekt zich uit over de Provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.

Dat alleen is al uniek. Maar dat is de aanwezigheid van de abdijen en de norbertijnen ook. Deze orde, ook wel de witheren genoemd, viert dit jaar haar 900-jarig bestaan. Om deze feestelijke verjaardag de nodige aandacht te geven werkte gastvrouw Dana van B&B De Zil in Herselt een vierdaags fietsarrangement uit. Niet alleen om de regio te ontdekken, maar ook en vooral om te genieten van de typische streekproducten. Zoveel moois en lekkers, zo dicht bij huis. 

Tussen abdijen en kastelen

Bij aankomst aan B&B De Zil merk je meteen dat alles klopt: de locatie van het huis te midden van de bossen en weilanden, de smaakvolle inrichting van de kamers, de ontspannen sfeer, inspirerend en authentiek, met een vanzelfsprekende gastvrijheid van gastvrouw Dana. Wat heb je meer nodig om meteen met een lekker aperitiefje onderuit te zakken? Een Groene Abdijenroute misschien. Zoals de naam al laat vermoeden is dit de ideale combinatie tussen genieten van de prachtige regio en het opsnuiven van lokale geschiedenis. Je passeert onder andere de abdijen van Averbode en Tongerlo waar je niet anders kan dan even rustig bekomen onder het genot van het betere abdijbier. Of voor de wijnliefhebbers mag het misschien eerder een lichtfruitige witte Kapittelwijn zijn? Stille genieters zijn hier helemaal op hun plaats. Terug aangekomen bij de B&B wachten de sfeervolle kamers je op voor een ontspannende nacht.Na een kraakvers ontbijt met de beste producten uit de streek ben je klaar voor een tweede dag op de trappers. Hopelijk zijn je zintuigen prima uitgeslapen want de vennen, heide, bossen en graslanden zorgen voor een unieke sfeer. Je ervaart meteen de rust die de norbertijnen liefhebben. Bovendien kan je heerlijk wegdromen bij de kastelen van de familie De Merode. Hoe zou het leven van een kasteelheer en zijn jonkvrouwe zijn? Zorg toch maar dat je tijdig terug bent voor het diner in Brasserie De Verlossing in Blauberg want hier kan je op zoek naar de link met Willem Elsschot. Wie weet schuift hij wel mee aan tafel.
Na al dat moois en lekkers lonkt je zalige bed bij B&B de Zil. En toch, waar beter de avond van een topdag afsluiten dan in een echte bierkroeg? Café Den Hulst in Herselt heeft keuze uit meer dan vierhonderd bieren met enkele interessante varianten van ’t vat. Een welverdiende afsluiter. Proost. 

Parel van de Kempen

Een nieuwe dag, een nieuwe fietstocht. En we duiken steeds dieper in de ‘Parel van de Kempen’. Verschillende hoeves en molens staan je op te wachten. En laat je verrassen door de vele andere eeuwenoude monumenten die je op je route tegenkomt. Toch zullen ongetwijfeld ook de zomerse kleurenpracht, de verdoken hoekjes en de prachtige natuur met jouw aandacht gaan lopen. Deze derde fietsroute eindigt in Westerlo. Dana voorziet daarom voor jou een overnachting bij B&B Wolf & Belle of bij Hotel Geerts. En maak je vooral geen zorgen over je bagage. 

En hebben we het beste bewaard voor het laatste?

Misschien wel. Verwacht je aan een erg mooie en afwisselende vierde fietsdag. Je ontdekt de cultuur van Diest met de Citadel en het Begijnhof. Onthaast, ontspannen en voldaan keren jullie terug huiswaarts. Zoveel is zeker.

Goed om weten: dit verblijfsarrangement is ook te boeken als wandelarrangement. Bij de Zil liggen namelijk vier fietsroutes én vier wandeltochten voor je klaar. Aan jou de keuze. Je tweewieler staat ’s nachts in een afgesloten fietsenstalling, waar ook oplaadmogelijkheden voor e-bikes zijn. Fietsverhuur is eveneens mogelijk.

Arrangement 'De Merode en zijn Witheren'

3 x overnachting met uitgebreid ontbijt

4 x uitgestippelde fiets- en/of wandelroutes

2 x voucher 40 euro voor diner (per persoon)

Transport bagage

Prijzen
2-persoonskamer

€600

Single

€400

Reserveren

B&B De Zil
Zillekespad 2
2230 Herseltmade by Fred